Isänpäiväkahvila (Vatertagscafé)

Vietimme Kigassa isänpäivää tänä vuonna perinteisesti isänpäiväkahvilan merkeissä perjantaina 10.11. Isänpäivää on saanut alkunsa Yhdysvalloista, jossa sitä on vietetty 1900-luvun alusta lähtien. Suomeen isänpäivän viettäminen rantautui vasta 1970-luvulla. Saksan isänpäiväperinteet poikkeavat muusta maailmasta. Saksassa isänpäivää/ miestenpäivää, kutsutaan nimellä herrentag ja sitä vietetään helatorstaina. Perinteenä on viettää päivää miesporukassa, patikoiden hyvästä ruoasta ja juomasta nauttien.

Meillä Kigassa isänpäivää juhlistetaan suomalaisten perinteiden mukaisesti. Kigassa on tapana, että lapset leipovat isänpäiväkahvilaa varten kakkua tai piirakkaa. Lapset myös askartelevat kortin sekä jonkun pienen lahjan.

Suomessa isänpäivän tarkoituksena on lisätä isän ja lasten välistä vuorovaikutusta sekä korostaa isän merkitystä osana perheen arkea. Perinteisesti isä saa lahjaksi jotakin itse tehdyn lahjan ja kortin.

img_3182-e1513545723573.jpg

Lapset askartelivat tänä vuonna isänpäivälahjaksi isälle avainmenperän, joihin lapset piirsivät omalle isälleen tärkeitä asioita ja muistoja, yhdessä koettuja asioita. Korttiin painettiin kädellä Suomi 100- teemaan liittyen Saksan ja Suomen liput.

Isänpäiväkahvila valmistelut aloitettiin jo heti aamulla. Tarjoilut valmistettiin alusta loppuun saakka itse. Päiväkodin pienimmät pääsivät leipomaan mustikkapiirakkaa, jota varten tehtiin muruseospohja. Lapset saivat upottaa sormensa taikinaan. ”Taikina tuntui kovin sileältä ja pehmoiselta.” Ainekset mitattiin kulhoon yhdessä ja jokainen sai lisätä jonkun aineksen taikinaan. Samalla muistelimme ja opettelimme, että kuinkas ne numerot saksaksi menikään ja mikä olikaan saksaksi mustikka tai omena. Yhdessä tekemällä lapset oppivat parhaiten. Isommat lapset muistuttavat ja opettavat uusia sanoja pienemmille, jolloin lapset oppivat toisiltaan.

Lepohetken jälkeen oli eskarilaisten vuoro päästä leipomaan. He valmistivat omenapiirakkaa. Omenoiden asettelu oli tarkkaa puuhaa. Leipominen oli lasten mielestä ihan hurjan hauskaa ja välillä ei meinannut tulla naurusta loppua. Välillä sai myös maistella taikinaa, mustikkaa ja omenaa. Yhdessä tekemällä tulee kaunista!

img_3145.jpg

 

 

”On tärkeää, että omenat tulevat kauniisti piirakan päälle.” 

 

IMG_3135

Päivän päätteeksi isit saapuivat kahville päiväkodille. Lapset tarjoilivat kahvin ja leivoksen isälleen ja toki isät saivat lahjankin. Tästä olikin kaikkien mukava lähteä viikonlopun viettoon!

img_31521.jpg

Tarjoilut tekivät kauppansa, hyvää oli!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s