Lyhtyjuhla (Laternenfest)

Vietimme KiGassa lokakuun alussa Martinpäivää.  Martinpäivää vietetään joissain maissa 10. marraskuuta, mutta saksalaisen perinteen mukaan vasta 11.11. Martinpäivän merkitys vaihtelee eri Euroopan maissa. Saksassa Martinpäivänä järjestettävät lyhtykulkueet muistuttavat Pyhän Martin legendasta. Pyhä Martti oli ihminen, joka pyrki tekemään hyviä tekoja ja jakamaan toisille siitä vähästä, mitä hänellä itsellään oli.

IMG_1609_1

Lyhtyjuhla on perheiden ja päiväkodin yhteinen juhla. Martinpäivään liittyviä teemoja ovat lähimmäisenrakkaus ja lähimmäisten auttaminen, jotka näkyvät lyhtyjuhlan yhteisöllisessä hengessä sekä ruoan nauttimisessa ja jakamisessa.

Vietimme KiGassa lyhtyjuhlaa tänä vuonna 9.11. yhdessä Kalevalan koulun Saksan kielen luokan kanssa. Tänä vuonna lapset saapuivat viettämään juhlaa vanhempineen Hapelähteen puistoon. Perheet ja KiGa toivat mukanaan juhlapaikalle glögiä ja pientä purtavaa, jotka perinteen mukaan jaetaan ystävien kanssa.

IMG_1372

Koululaisten tapaan myös Kuopion Saksalaisen päiväkodin lapset valmistivat juhlaa edeltävinä viikkoina omat lyhtynsä.

IMG_3009.JPG

KiGassa lyhdyt ovat joka vuosi erinäköiset ja myös niiden muoto saattaa poiketa edellisen vuoden luomuksesta. Tänä vuonna vuorossa olivat pyöreät, pallon muotoon muotoillut lyhdyt, joita koristeltiin silkkipaperin palasilla.

Olemme viime viikkojen aikana valmistautuneet juhlan viettoon opettelemalla päiväkodissa ”Laterne, Laterne” -laulua. Useamman vuoden KiGassa hoidossa olleet lapset osaavat jo laulun sanat ulkoa. Vaikka heille myös lyhdyn tekeminen on tuttua puhaa, on se joka vuosi yhtä tärkeä perinne lasten arjessa.

LATERNE-LAULU:

IMG_1455.jpg

Lyhtyjen sisään laitettava valonlähde valitaan tilanteen mukaan. Meillä on ollut useimpina vuosina käytössä kuvassa näkyvät paloturvalliset valotikut, jotka valaisevat lyhdyn erinomaisesti. Tänä vuonna sää puistossa oli sateinen, joten lyhtyjen ympärille laitettiin muovipussi suojaamaan niitä sateelta. Siitä huolimatta ne loistivat kirkasta valoa ympärilleen ja olivat näyttäviä pimeässä syyssäässä.

img_1431.jpg

Saksassa perinteisesti lyhtykulkuetta johtaa Pyhä Martti hevosella. Hapelähteenpuistossa ei näy hevosta tai Pyhää Marttia, mutta ”Laterne, Laterne” – laulu kaikuu kulkueen nytkähtäessä liikkeelle ja kulkiessa puistossa. Lyhtykulkue kiertää puistossa pienen reitin, jonka jälkeen osallistujat palaavat takaisin aloituspaikalle.

IMG_1481

IMG_1492

Seuraavaksi vuorossa oli muun muassa riisipiirakoiden ja piparien syömistä sekä glögin ja kahvin juomista. Tarjoilut jaetaan kaikkien juhlaan osallistuneiden kesken. Viileässä ja sateisessa säässä kuumat juomat tekevät tehtävänsä ja myös ruoka katoaa nopeasti parempiin suihin. Osa perheistä lähtee paikalta kulkueen kuljettua reittinsä loppuun, mutta moni jää paikalle juttelemaan tuttavien kanssa ja nauttimaan tapahtuman yhteisöllisestä hengestä. Lapset leikkivät leikkipuistossa kavereidensa kanssa ja saavat mieleenpainuvia kokemuksia.

IMG_1632
IMG_1590

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s